Was vroeger alles beter of...

17-09-2025

Ouders weten het: pubers zijn een aparte soort. Maar pubers van nu zijn ook soms wel héél anders dan die van vroeger. Hieronder tien, waqarschijnlijk herkenbare verschillen..

1. Communicatiemiddelen

Vroeger: Je belde met de vaste lijn, maar als je ouders de telefoon in gebruik hadden, moest je wachten. En maar hopen dat ze tijdens het bellen niet tussendoor riepen: 'weet je wel wat dat kóst, dat lange bellen? Leg die telefoon neer!' Of de tweede telefoon in huis oppakten en het gesprek tussen jou en je vriendin onderbraken.
Nu: Je puber stuurt je een appje met "Waar ben je?!" en verwacht dat je binnen een minuut antwoordt. Ondertussen appen ze zelf met tien vrienden tegelijk, snapchatten ze, en reageren op memes. En natuurlijk zijn ze nooit echt offline.

2. Sociale media en online drama

Vroeger: Roddelen gebeurde op het schoolplein of tijdens gymlessen. Je hoorde een verhaal doorfluisteren en dat was het. Als je niet meedeed, hoorde je er gewoon niet bij.
Nu: Alles wat ze zeggen, doen of zelfs denken kan online gedeeld worden, en meteen kan het viraal gaan. Er is een drama rond dat ene bericht, die story die niemand mag missen, en je vraagt je soms af: 'Is het nu zo heftig, of is dat gewoon internet?' Jij probeert TikTok te begrijpen terwijl je puber al over het volgende virale topic praat.

3. Vrije tijd

Vroeger: Buiten spelen was de norm. Tot het donker werd rende je rond met je vrienden, maakte hutten of speelde voetbal. Pas als je moeder je riep, ging je naar binnen.
Nu: Pubers klagen vaak dat ze "niets te doen hebben", terwijl ze met hun telefoon, tablet en laptop tegelijk bezig zijn. 'Mam, ik verveel me,' hoor je terwijl ze tien keer per minuut scrollen door sociale media en gamen.

4. Leren

Vroeger: Je had een stapel boeken, een schriftje en je potlood. En misschien de radio aan waarbij je telkens hoopte dat je favoriete liedje voorbij kwam. Het was overzichtelijk en je wist precies wat je moest doen. Huiswerk maken kon soms een hele klus zijn, maar je kon het in ieder geval vasthouden!
Nu: Alles gaat digitaal: huiswerk via een online platform, filmpjes op YouTube voor uitleg, en soms tientallen tabs open voor één opdracht. Als ouder begrijp je de helft niet en krijg je 'Mam, Google maar even!' als reactie.

5. Respect voor volwassenen

Vroeger:  'Ja mam,' 'Natuurlijk meneer,' en gewoon doen wat je werd gezegd. Punt.
Nu: Pubers stellen vragen, discussiëren, en geven hun mening. 'Waarom moet ik dat leren? Wat heb ik eraan? '. Het kan voor jou als ouder soms voelen alsof ze je debatpartner zijn geworden, in plaats van de volgzame tiener van vroeger.

6. Stress

Vroeger: De grootste zorgen waren een slechte toets, of dat je niet werd uitgenodigd voor het feestje.
Nu: Pubers hebben de druk van school, maar ook de druk om online populair te zijn, likes te krijgen, er perfect uit te zien en de wereld te 'veranderen'. Die stress komt uit alle hoeken, en jij ziet ze soms worstelen met dingen die vroeger helemaal niet bestonden.

7. Opvoeden

Vroeger: De regels waren simpel: 'Je doet wat ik zeg, punt uit.' Ouders waren meer autoritair, en dat was dat.
Nu: Pubers willen uitleg, onderhandelen en meebeslissen. 'Waarom mag ik niet naar dat feestje?' 'Omdat ik zeg van niet,' werkt niet meer zo goed. Je krijgt ellenlange gesprekken waarbij je soms het gevoel hebt een rechtszaak bij te wonen.

8. Mode en trends

Vroeger: Mode kwam uit de winkel, en het duurde weken voor het de school bereikte. Je kon rustig kiezen wat je mooi vond, want het veranderde langzaam.
Nu: Trends vliegen via Instagram en TikTok razendsnel over de wereld. Je puber weet al wat 'in' is voordat jij het überhaupt hebt gezien, en je krijgt de vraag of je dat dure merk ook even wilt kopen.

9. Seksualiteit en relaties

Vroeger: Relaties waren stil, voorzichtig en werden met fluisterstemmen besproken. Het ging allemaal vooral om heimelijke blikken, stiekeme briefjes en afspraakjes in het fietsenhok.
Nu: Pubers zijn veel opener, praten vrijuit over relaties en seksualiteit, en delen zelfs memes of berichten die jij liever niet ziet. Het kan voelen alsof ze meer weten dan jij, en dat ze alles online delen met de hele wereld.

10. Toekomstbeeld

Vroeger: Je werd bijvoorbeeld bakker, dokter of leraar, en deed dat je hele leven. Het was overzichtelijk en stabiel.
Nu: Pubers dromen van carrières die vroeger niet bestonden — influencer, YouTuber, app-ontwikkelaar, en weten dat ze vaak van baan zullen veranderen. Dat maakt het toekomstbeeld spannend, maar soms ook onzekerder.